Themanummer PO > VO

Naar de brugklas 2025

 

In de diverse subregio's van Kind op 1 zijn afspraken met het VO over de overstap van leerlingen met extra onderwijsbehoeften. Voor veruit de meeste leerlingen zijn die afspraken niet nodig, want die stappen na de aanmelding in maart gewoon over. Echter, soms is er wel iets extra's nodig. In dit themanummer zetten we alle zaken die we weten over de mogelijkheden op een rijtje.

 

 

Thuiszitters en risico thuiszitten

Deze leerlingen verdienen ook in de overdracht van PO naar VO extra aandacht. We nemen deze niet mee in de verkorte routes zoals hieronder beschreven, maar vragen wel jullie aandacht om deze leerlingen wel (voor zover nog niet bekend) te melden bij Kind op 1. En meldt risicoverzuim ook altijd in warme overdrachten, ook als er verder geen grote zorgen zijn op dit moment. Bij thuiszitters in VO leeftijd blijkt achteraf heel vaak dat er wel signalen zijn geweest op de basisschool. 

Naar de brugklas in Walcheren

Veruit de meeste leerlingen stappen via de reguliere aanmeldroute over van basisschool naar brugklas. Ze maken naar aanleiding van informatie en open dagen een keuze, melden zich aan en de basisschool stuurt een OKR (onderwijskundig rapport) op. Voor sommige toekomstige brugklassers is wat extra’s nodig. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden waarover je hieronder meer leest.

PVOW: expertisepotje voor VO

Sommige leerlingen hebben duidelijke extra onderwijsbehoeften. Onderwijsbehoeften die niet zo contextafhankelijk zijn, maar bij de leerling horen. Denk aan leerlingen met diabetes, cerebrale parese of NAH. Vaak hebben deze leerlingen in het PO extra ondersteuning gehad in de vorm van een arrangement. In het arrangement is dan een ambulant begeleider betrokken die expertise heeft op de problematiek. Soms is die expertise ook nodig in het VO. In dat geval is er een expertisepotje binnen PVOW. 

Natuurlijk is het aan VO-scholen zelf om in te schatten of ze expertise nodig hebben en aan PVOW om te besluiten of dit ingezet wordt. Het potje is er ook niet alleen voor brugklassers. Ook kan het PO geen aanvraag doen. Het is wel goed om te weten dat dit bestaat als je zorgen hebt over de overstap van een leerling met dergelijke minder voorkomende kindeigen onderwijsbehoeften. 

Kind op 1 en PVOW: pilot overstapcoach

De overstapcoach is er voor kinderen die risico lopen in de overgang van PO naar regulier VO/Pro. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn, maar de inschatting is dat er sprake moet zijn van een goede voorbereiding op de brugklas in groep 8, een begeleide oriëntatie, een warme overdracht en een periode begeleiding in de brugklas zelf. Voor een tiental kinderen hebben we ruimte gemaakt voor een dergelijk intensief traject.

Omdat we afgelopen jaar deze kinderen vaak pas (te) laat op het spoor kwamen, vragen we je dit jaar ook deze leerlingen al in november te melden. Dat gaat dit jaar als volgt:

Denk jij als IB-er dat er meer nodig is, vraag dan aan de AB-er van je school of deze meedenkt. Is die er niet, neem dan contact op met Jørgen Unema van Kind op 1 junema@swvkindop1.nl. In een enkel gesprek kan soms al duidelijk worden wat nodig is en kan men meedenken en adviseren vanuit de kennis die er is bij Kind op 1 over de VO- locaties. Als Jørgen de overstapcoach adviseert, dan helpt hij je met de aanvraagroute en kun je samen met de VO-school (van de voorkeur van ouders) de aanvraag in gang zetten. Een eenzijdige aanvraag wordt afgewezen! VO en PO moeten samen op de hoogte zijn, je hebt voor de daadwerkelijke aanvraag een account nodig in Ldos. Dit account  kun je aanvragen bij PVOW of jullie moeten gebruik maken van het account van de VO-school. Zo komt alles samen en kunnen we van start. Omdat je dit jaar vroeger aanmeldt is in deze fase de VO-school nog niet altijd bekend, maar door de vroege aanmelding voorkomen we een gemiste kans

 

Kind op 1 en PVOW: Verkorte route in Walcheren

De verkorte route is er voor leerlingen op een reguliere basisschool waarbij gedacht wordt aan plaatsing in VSO. Minstens is er flinke twijfel of regulier VO (waaronder dan ook Pro gerekend wordt) haalbaar is. Feitelijk vraag je een adviesgesprek aan voor jouw leerling. Dit gesprek vindt plaats tussen de basisschool, Kind op 1, PVOW en de optionele V(S)O-scholen. Het doel is dat vroegtijdig duidelijk wordt waar de leerling naar school gaat en er kan eventueel nog een overstaptraject gerealiseerd worden (denk aan wendagen voor de leerling of omgaan met hulpmiddelen op het VO).

Voor 1 november worden de leerlingen waarbij twijfel is aan regulier/VSO aangemeld bij Kind op 1 via Kindkans. Je kiest: verkorte route Walcheren. Je stuurt een OPP (of ander document) waarin uitstroomniveau en ondersteuningsvraag goed beschreven staan en vraagt ouders de ouders de zienswijze ouders in te vullen.

Er volgt een afstemmingsgesprek tussen Kind op 1 en PVOW voor de definitieve leerlingenlijst die z.s.m. na 1 november bekend wordt, zodat alle betrokkenen kunnen worden uitgenodigd. Woensdag 13 november faciliteert PVOW de gesprekken tussen bovengenoemde partijen. Ouders nemen hier niet aan deel. De ouder(s)/verzorger(s) ontvangen via de IB-er en/ of leerkracht groep 8 een terugkoppeling van het overleg met hierin de V(S)O scholen die een oriëntatiegesprek aan willen gaan met ouders en/of IB-er.

De leerling wordt ofwel conform het advies aangemeld bij de geselecteerde V(S)O school op basis van het gesprek en dan volgt een kennismaking/oriéntatieperiode of het inderdaad echt past. Ofwel, ouders wijken af van het advies en de leerling wordt regulier aangemeld bij de school van keuze in de normale aanmeldroute in maart. Meer informatie over deze route is te vinden in de stroomschema's. 

'Op naar de brugklas' in de Oosterschelderegio

Veruit de meeste leerlingen stappen via de reguliere aanmeldroute over van basisschool naar brugklas. Ze maken naar aanleiding van informatie en open dagen een keuze, melden zich aan en de basisschool stuurt een OKR (onderwijskundig rapport) op. Voor sommige toekomstige brugklassers is wat extra’s nodig. Daarvoor zijn verschillende routes:

Op naar de brugklas. Dit is een project met gespreks- en ontmoetingsmomenten tussen scholen voor basisonderwijs (van Prisma en Albero) en voortgezet onderwijs (Ostrea en Pontes) voor leerlingen waar in de brugklas ondersteuning nodig lijkt. Door de ontmoeting en gesprekken weten scholen beter van elkaar wat de overstap kan inhouden en kunnen zij leerlingen goed voorbereiden en ouders goed adviseren. Meer informatie over dit project is te vinden bij de stuurgroep en in het handboek ('Op naar de brugklas').

 

Kind op 1 en SPVO: verkorte route

 

Onderstaande informatie vind je in het kort in de informatiebrief hier.

De verkorte route is er voor Bevelandse en Schouwse leerlingen op een reguliere basisschool waarbij gedacht wordt aan plaatsing in VSO. Minstens is er flinke twijfel of regulier VO (waaronder dan ook Pro gerekend wordt) haalbaar is. Feitelijk vraag je een adviesgesprek aan voor jouw leerling. Dit gesprek vindt plaats tussen de basisschool, Kind op 1, SPVO en de optionele V(S)O-scholen. Het doel is dat vroegtijdig duidelijk wordt waar de leerling naar school gaat en er kan eventueel nog een overstaptraject gerealiseerd worden (denk aan wendagen voor de leerling of omgaan met hulpmiddelen op het VO).

Voor 1 november worden de leerlingen waarbij twijfel is aan regulier/VSO  aangemeld bij Kind op 1 via Kindkans. Je kiest: verkorte route POVO Oosterschelderegio. Je stuurt de onderbouwing aanvraag verkorte route, bijhorende documenten zoals OPP (en/of andere verslagen) en vraagt ouder(s)/ verzorger(s) de zienswijze ouders  te vullen.

Na aanmelding volgt een screening en afstemmingsgesprek tussen Kind op 1 en SPVO voor de definitieve leerlingenlijst die z.s.m. na 1 november bekend wordt zodat alle betrokkenen kunnen worden uitgenodigd. Op 3 dagen faciliteert SPVO de gesprekken tussen bovengenoemde partijen. Ouders nemen hier niet aan deel. De ouder(s)/verzorger(s) ontvangen via de IB-er een terugkoppeling van het overleg met hierin de V(S)O scholen die een oriëntatiegesprek aan willen gaan met ouders en/of IB-er.

 

De leerling wordt ofwel conform het advies aangemeld bij de geselecteerde V(S)O school op basis van het gesprek en dan volgt een kennismaking/oriëntatieperiode of het inderdaad echt past. Ofwel, ouders wijken af van het advies en de leerling wordt regulier aangemeld bij de school van keuze in de normale aanmeldroute in maart.

Adviesgesprek LIVE bij SPVO in Goes 28 November of 4 december of 12 december. Houd deze vrij!
Vaste deelnemers:
• vertegenwoordiger po-school
• vertegenwoordigers relevante v(s)o-scholen
• directeur SPVO (voorzitter)
• orthopedagoog SPVO
• vertegenwoordiger van Kind op 1

 

Naar de brugklas in Tholen

Informatie over de route van basisschool naar brugklas in Tholen vind je hier.

 

Stichting Kind op 1
Samenwerkingsverband voor passend primair onderwijs voor Oosterschelderegio en Walcheren
Adres: Deestraat 3, 4458 AJ 's-Heer Arendskerke
Telefoon: 0113-228887
E-mail: info@swvkindop1.nl
Website: www.swvkindop1.nl

Verander uw abonnement    |    Bekijk online