Ouder- en jeugdsteunpunt
Bij het evalueren van de wet passend onderwijs in 2020 is gebleken dat in veel samenwerkingsverbanden de positie en inbreng van ouders en jeugdigen beter kan. Daarom is er nu in elk samenwerkingsverband in Nederland een ouder- en jeugdsteunpunt; de plek waar ouders terecht kunnen met vragen aan het Samenwerkingsverband. Het ouder- en jeugdsteunpunt is onafhankelijk en zal in samenwerking met ouders en betrokkenen vormgegeven worden. De ondersteuningsplanraad is nauw betrokken bij het nadenken over de rol en taak van het steunpunt van Kind op 1.
In schooljaar 2021-2022 is gedacht en gesproken over de behoeften en wensen van ouders. Dit gebeurde met de OPR, maar ook was er een aparte bijeenkomst voor ouders. Dit leverde de volgende aandachtspunten op:
1. Ouders zijn te afhankelijk van de scholen voor hun informatie.
Als de school alles goed uitlegt, ouders goed op de hoogte houdt van trajecten en er is geen ruis op de lijn dan is die afhankelijkheid geen probleem. Helaas loopt het niet altijd goed, het blijft mensenwerk.
We hebben daarom enkele acties bedacht:
- Bij aanmeldingen bij Kind op 1 krijgen ouders zelf een mail van Kind op 1 met uitleg over de procedure. In de mail staat ook de optie om te reageren op de mail of om te bellen met ofwel Marian en Angelina ofwel Aukje en Marja.
- Informatie/flyer (nog maken) over passend onderwijs bij aanmelding op de basisschool. Directeuren kunnen die aan nieuwe ouders op school uitreiken.
- We hebben alle scholen gevraagd opnieuw te kijken naar de vermeldingen van Kind op 1 in de schoolgids en op de website van hun school.
- We brachten/brengen bij de ambulant begeleiders onder de aandacht dat zij zelf bij ouders moeten nagaan of er voldoende betrokkenheid ervaren wordt.
- We gaan onze voorschoolse contacten weer uitnodigen om de routes te verduidelijken en Kind op 1 zichtbaarder te maken.
2. Ouders voelen zich soms alleen staan.
- We brachten/brengen bij intern begeleiders onder de aandacht dat het van belang is als school te durven zeggen dat "het niet lukt."
- We brachten/brengen bij ambulant begeleiders onder de aandacht dat zij alert moeten zijn op ruis tussen school en ouders en dat van hen een mediërende rol verwacht wordt.
- We proberen door betere, rechtstreekse informatievoorziening de drempel te verlagen voor ouders om ons te benaderen.
Vanuit het ministerie is vanzelfsprekend ook aandacht en actie op het thema ouder- en jeugdsteunpunten.
- Er is een algemene ouderbrochure over passend onderwijs gemaakt door het ministerie. Klik hier voor de link.
- Er is een wetsvoorstel gemaakt met 3 onderwerpen:
-
Leerlingen mogen hun mening geven bij het opstellen, bijstellen en evalueren van hun ontwikkelingsperspectief.
-
De extra ondersteuning die een school biedt in het kader van passend onderwijs wordt voortaan in de schoolgids opgenomen. Scholen zijn niet meer verplicht het schoolondersteuningsprofiel op te stellen.
-
Samenwerkingsverbanden moeten ouder- en jeugdsteunpunten inrichten waar ouders en leerlingen terecht kunnen voor informatie over en ondersteuning bij passend onderwijs.
-
Dit is nu dus nog een wetsvoorstel waarop we vanuit Kind op 1 positief reageerden. Voor zover nu onze stappen en acties. Als u graag wilt reageren of opmerkingen hebt dan zijn we natuurlijk altijd geïnteresseerd. Wellicht volgt later nog eens een uitnodiging of enquête als we weer vervolgvragen hebben waarover we graag met meer ouders willen overleggen. mail ons gerust op: opr@swvkindop1.nl |